domingo, 7 de noviembre de 2010

un repaso a los últimos trabajos que han ido saliendo durante este 2010 del taller de porto saler cala saona:

MARQUESINAS FORMENTERA, paradas de autobús
así empezó todo

este render que lo hicimos con rafa, mostraba bastante fielmente los objetivo marcados en ese momento,
diversos cambios acontecerían hasta parir el objeto final.
breves memorias:
                                  
"MEMÒRIA CONCEPTUAL

Es vol fer clara referència al sistema constructiu de Formentera, d’aquesta manera parlem de paisatge, de costums, de sabers i de les arrels etnogràfiques.
Es vol comunicar, amb aquest mòdul urbà, part de la cultura de la nostra illa.
Es vol parlar de sostenibilitat i de valors locals tant amb el llenguatge i tipologia de disseny, com en la producció i tria de materials, així com deixant el conjunt preparat per funcionar amb panells fotovoltaics.
Es vol crear un discurs diferenciat per cada localització que parli del seu entorn més immediat creant d’aquesta manera peces úniques. Potenciant així les peculiaritats de cada indret i de Formentera en el seu conjunt.

MEMÒRIA JUSTIFICATIVA

Triem la pedra com a element principal, i la col·locació amb l’estètica tradicional. El ferro oxidat com a material estructural i complementari.
Decidim les obertures i finestres dins l’entramat de pedra depenent  del paisatge que veiem a traves seu. Definim trets singulars del entorn per imprimir-los al ferro estructural en forma de dibuixos calats de manera manual, a la part posterior.
Es projecte la possibilitat de instal·lar panells fotovoltaics i els elements necessaris per aconseguir un funcionament amb energia neta, deixant les canalitzacions i espais necessaris. També es preveu la instal·lació de monitorització del servei d’autobusos per controlar els períodes d’itinerància.
El conjunt anirà provist de paperera/cendrer, així com d’un banc i un espai reservat pels horaris i itineràncies de lineas."


las memorias técnicas son más palizas. 

finalmente estoy muy contento del resultado final, ( siempre hay cositas, claro) las críticas son positivas.
sinceramente no era del todo consciente del impacto visual que generaría este nuevo mobiliario.
desde primer momento encaré el proyecto con una mirada cariñosa. como desplazarse por la isla, utilizando transporte público de la manera más positiva posible:
qué se puede comunicar? podemos recoger energía del sol? podemos intervenir sobre el momento de la espera?


EXPOSITOR DE SAL LÍQUIDA
este expositor se encuentra en el restaurante molí de sal de illetes.
acero corten y posidonia.


TAULA TRESORSesta mesa es la hermana pequeña de una pieza que hice en el 2005, que actualmente está colgada en mi web
www.jordipenyaranda.com

esa pieza fué elegida para una exposición de artesanía española del siglo 21. y como era una pieza única, le saqué una versión, que la verdad es que me lo pasé muy bien.
la expo ahora está en Porto y este mes i el que viene irá a Paris.


han publicado un catálogo que no está nada mal, estoy muy contento y me siento orgulloso de ser uno de los 27 artesanos españoles seleccionados.
SEÑALÉTICA FORMENTERA
estas señales indican las nuevas rutas cicloturísticas y de nordic walking.
en breve espero que publiquen el nuevo mapa donde aparecen i toman más sentido.
estas rutas son nuevos, o antiguos, itinerarios para descubrir formentera a pie o en bici, ( evidentemente no son señales para ciclomotores ni turismos de alquiler despistados).

unes memòries:"UNIFICACIÓ,  DISSENY I CONSTRUCCIÓ SENYALÈTICA
DE LES NOVES RUTES “NORDICWALKING” I CICLOTURÍSTIQUES DE FORMENTERA.
L’ objectiu és replantejar aquestes rutes per fer-les més accessibles i comprensibles, tant pel visitant com pel formenterer, facilitant la ubicació mapa/territori gràcies a un codi de colors i números per distingir les rutes i la situació exacte al mapa de cada fita.
Al mateix temps, minimitzar la empremta humana a zona rural i integrar els elements amb l’entorn natural, per així apropar-nos  d’una manera respectuosa a gaudir el medi ambient.
Amb aquest fi s’ha fet un estudi de les rutes existents a l’actualitat, i s’han plantejat nous possibles itineraris per reduir senyals i unificar rutes i activitats.
Hem treballat amb les 20 rutes verdes, les 6 rutes de BTT i les noves que estaven projectades de inter/pobles. S’ha tingut en compte la adequació i suma de l’activitat “Nordic Walking” en totes aquestes rutes, així com l’ integració de les rutes del parc natural.
Finalment  en un intent de simplificar i endreçar itineraris, s’han unit trams, s’han creat accessos entre les diferents rutes, i s’ha projectat una possible segona fase on amb poca intervenció, s’aconsegueixi oferir la volta a tota l’illa a peubici coneixent  les riqueses naturals, històriques i arquitectòniques, així com els racons més màgics de Formentera.

DISSENY DELS SOPORTS INDICADORS I DIRECCIONALS
El concepte que ha guiat tot el projecte, ha estat minimitzar l’impacte de l’element indicador i direccional, integrar aquest element en el seu entorn més immediat, el natural, i aconseguir una estètica final coherent amb la cultura i la historia de l’illa.
S’ha triat l’acabat oxidat per la seva tonalitat mimètica i harmoniosa al medi, i alhora coherent amb l’acció natural donada per la salinitat del ambient.
Per altre banda s’utilitzen les fustes del mar, que tant comuniquen de la idiosincràsia de l’illa; sostenibilitat, reciclatge, reflexe amable de la natura, element tant utilitzat a les construccions dels escars del litoral que forma part d’un Be d’Interès Cultural.
Després d’aquest estudi s’han definit tretze rutes, i tres elements de senyalització;
·        un que s’adapta a la senyalització de rutes ja existents, com és el cas de les quatre rutes del parc natural. Consta d’una peça d’acer corten que es fixa mitjançant dos cargols, i que indica el color de la ruta i el número de fita que l’ubica al plànol.
·        Un d’inici i fi de ruta, i també en casos de cruïlles importants en la que es pot donar una incorporació a la ruta. És una senyal d’uns 270 cm. d’alçada, amb indicadors  del nom del destí i direcció i també, com en els altres dos casos, color de ruta i número d’identificació al plànol.
·        Un element inter/ruta, que ens serveix per anar seguint l’itinerari. És el més repetit i per això s’ha volgut disminuir l’impacte. D’alçada 90 cm. i pla informatiu inclinat, indica les dues direccions de destí amb el nom de cada una d’elles, el color de ruta i el número de fita que la situa al plànol.

CONSTRUCCIÓ DELS SOPORTS I FITES INTER RUTES
Materials principals:
Les fustes del mar, són trobades a diferents parts del litoral gràcies a les tempestes d’hivern. El tractament que els hi a donat el mar les fa totalment resistents. 
L’Acer Corten és l’utilitzat per totes les grafies i elements del disseny, aquest material està dissenyat per les més agressives condicions del medi.
Totes les unions de ferro i fusta estan clavades o cargolades i amb un aplicació  extra de cola de poliuretà resistent a dures condicions atmosfèriques, per així reforçar la unió. A les unions amb cargols –la xapa de les inter/rutes amb el pal de fusta rodó reciclat, i els pals de les senyals inici/fi amb les fustes de mar – els caps es massillen per amagar-los i evitar el seu fàcil accés."COCINA VARADERO


un trabajo muy divertido, me lo he pasado muy bien, y estoy contento del resultado.
una cocina muy de formentera y a un precio muy asequible.


No hay comentarios:

Publicar un comentario